Marc DigCompEdu per a una educació compartida i oberta
8 hores i 30 minuts
Paraules clau
-
DigCompEdu
-
Marc de referència
-
Competències digitals
-
Educació oberta
-
Educació de persones adultes
-
Cultura de FLOSS
-
Formació
-
Habilitats
Learning Objectives
- Comprendre el marc DigCompEdu
- Situar les competències personals en el marc europeu
- Planificar la millora de les competències digitals amb finalitats educativas
- Saber organitzar activitats formatives creatives amb el suport de les competències digitals
Materials
- Ordinador personal o telèfon intel·ligent o tauleta digital
- Connexió a Internet
- Marc de competències digitals DigCompEdu
- Paper i bolígrafs
Introducció
"... un marc científicament sòlid que descriu el que significa per a les educadores ser digitalment competents. Proporciona un marc de referència general per donar suport al desenvolupament de competències digitals específiques per a educadores a Europa ". Aquest mòdul proporciona una visió general de el marc de competència digital per a educadores, que presenta 22 competències organitzades en sis àrees. L'enfocament no està en les habilitats tècniques, per contra, el marc té com a objectiu detallar com les tecnologies digitals es poden utilitzar per millorar i innovar l'educació i la formació. El mòdul es centrarà en aquelles àrees altament rellevants per a l'educació d'adults, explicant com el marc pot ser de gran importància per a les educadores i quins són els beneficis de desenvolupar aquestes competències utilitzant tecnologies de codi obert. Es donaran exemples pràctics amb referència a les sis àrees perquè les persones participants sàpiguen quins recursos i eines obertes estan disponibles.
Context
El propòsit d'aquesta formació és presentar a les participants el marc DigCompEdu perquè puguin aprofitar el document en els processos d'ensenyament i aprenentatge. A la fi de les sessions, les participants podran comprendre el marc i identificar les eines i metodologies existents que poden ajudar a desenvolupar les habilitats descrites en DigCompEdu. També podran construir el mapa de les competències personals de cara a planificar la millora d’aquestes amb finalitat educativa i configurar activitats de formació creatives amb el suport d’aquestes competències digitals.
Sessions
Primera sessió: El marc DigCompEdu
En aquesta primera sessió, analitzarem el marc europeu per obtenir les nocions teòriques sobre l'estructura i els objectius de el document. Comprendre i ser capaç de reconèixer les competències digitals necessàries en el segle XXI és un factor clau en l'educació. Les participants estaran preparades per identificar les seves debilitats i mapejar les seves competències en la següent sessió.
Segona sessió: Com utilitzar el marc per mapejar les competències i habilitats personals
Es posarà en pràctica el coneixement de les participants sobre el marc i, a partir de les sis àrees de DigCompEdu, es requerirà que les formadores situïn en el marc les seves pròpies competències, per tal d’identificar debilitats i planificar la millora de les seves habilitats i coneixements. Es presentaran alguns estudis de cas per proporcionar a les participants alguns exemples concrets sobre com aprofitar el marc per als seus contextos educatius i formatius.
-
El marc DigCompEdu
Learning Objectives
- Entendre els principis de DigCompEdu per millorar les habilitats digitals en l ensenyament
- Promoure l’ús de marcs europeus comuns en l’educació d’adults
Introducció
La persona a càrrec de la formació iniciarà la introducció al mòdul preguntant als participants sobre el coneixement del marc i d’altres marcs europeus: (DigComp i DigCompOrg) i locals, com ara l'ACTIC de la Generalitat de Catalunya. Les respostes es documentaran i es reutilitzaran per a personalitzar el material de formació en futures oportunitats.
“Els principis de DigComEdu”
Les professions s’enfronten a exigències canviants ràpidament, que requereixen un nou conjunt de competències més ampli i sofisticat que abans. La ubiqüitat dels dispositius i aplicacions digitals, en particular, requereix que els educadors desenvolupin la seva competència digital. El Marc europeu per a la competència digital dels educadors (DigCompEdu) és un marc científicament fonamental que descriu què significa que els educadors siguin competents digitalment. Proporciona un marc de referència general per donar suport al desenvolupament de competències digitals específiques per a educadors i educadores a Europa. DigCompEdu està dirigit a educadors a tots els nivells d’educació, des de la primera infància fins a l’educació superior i la d’adults, incloent formació i capacitació generals i professionals, educació en el marc de necessitats especials i contextos d’aprenentatge no formal.
DigCompEdu detalla 22 competències organitzades en sis àrees. El focus no es centra en les habilitats tècniques. Més aviat, el marc pretén detallar com es poden utilitzar les tecnologies digitals per millorar i innovar l'educació i la formació. L’estudi DigCompEdu es basa en treballs anteriors realitzats per definir la competència digital dels ciutadans en general i la competència digital de les organitzacions educatives (DigCompOrg). Contribueix a l'Agenda de Competències per a Europa (Skills Agenda for Europe) recentment aprovada i a la iniciativa emblemàtica Europa 2020 en relació a les noves habilitats per a nous llocs de treball (Agenda for New Skills for New Jobs).
Deures
Els participants han d’explorar aquest document i utilitzant la graella que es troba en aquest enllaç i que està relacionada amb el nivell de competència, haurien d’autovaluar-se, per a conèixer el seu propi nivell. Es demana als participants que pensin en les seves competències en relació amb el marc i com els documents poden ser útils per millorar les competències pròpies i les de les seves organitzacions. Per acabar la sessió, la persona a càrrec de la formació facilitarà un moment de debat, on es motivarà als participants a expressar les seves preguntes, dubtes, idees i sentiments cap als temes tractats. Alternativament, o com a complement, les persones participants respondran un breu qüestionari per avaluar el que han après durant la sessió.
Referències
- DigCompEdu framework
- DigComEdu presentation
- DigCompEdu supporting material
- DigCompEdu Community
- Aligning teacher competence frameworks to 21st century challenges: The case for the European Digital Competence Framework for Educators
-
Com utilitzar el marc per associar les competències i millorar la vostra competència
Learning Objectives
- Identificar les pròpies necessitats per convertir-se en competent en la docència digital
- Identificar els recursos i les eines obertes disponibles, i enllaçar-los a les àrees DigCompEdu
- Dissenyar i planificar la millora educativa i professional
- Promoure l’ús d’un marc europeu comú per a les persones educadores
Introducció
Discussió en grup sobre "On creus que t'agradaria millorar?"" La persona a càrrec de la formació iniciarà la introducció d’aquesta sessió preguntant als participants quines de les sis àrees se senten menys competents i els agradaria millorar a partir de les conclusions de la primera sessió.
Identifica els teus buits i coneix eines i metodologies
“El professorat necessita actualitzar els seus perfils competencials per als reptes del segle XXI. Les estratègies docents han de canviar i també les competències que ha de desenvolupar els professorat per tal d’apoderar els aprenents del segle XXI ... Això es vincula amb el desenvolupament de competències digitals dels professorat i l'estudiantat i es pot vincular a la creació de capacitats institucionals. Al mateix temps, el marc és prou genèric com per aplicar-se a diferents entorns educatius i permetre l’adaptació a mesura que evolucionen les possibilitats i limitacions tecnològiques”. Font. Presentació i anàlisi dels avantatges de fer un mapeig de les pròpies competències (i de les organitzacions) en el marc, i introducció d’algunes eines i tecnologies de codi obert identificades pel consorci Open-AE.
Construïm el nostre propi pla per a incrementar les nostres competències digitals
Com utilitzar el marc per planificar la vostra millora? Amb el suport de la tutoria i després d’haver identificat els seus buits i interessos, les persones participants hauran d’elaborar el seu propi pla d’acord amb els contextos i grups objectiu amb què treballin. Mitjançant una graella proporcionada pel la tutoria, els i les participants podran emplenar el pla i començaran a identificar les eines i les tecnologies de codi obert que voldrien utilitzar per millorar les seves competències. La tutoria donarà informació sobre els resultats de la investigació del projecte Open-AE, és a dir, les eines de codi obert existents disponibles per a les i les formadors. A més, es presentarà i discutirà el cas d’estudi del projecte The DOCENT project per tal de proporcionar als participants un exemple concret sobre com es pot utilitzar el marc DigCompEdu per donar forma a un marc de competències digitals d’ensenyament creatiu.
Per finalitzar la sessió
La formadora o tutora facilitarà un moment de debat on s’animi els participants a expressar les seves preguntes, dubtes, idees i sentiments cap a les activitats pràctiques que es duen a terme.
Deures
Analitzeu les necessitats de la vostra organització (personal i col·laboradors) i dissenyeu un pla superior. Les persones participants resumeixen els resultats del pla de les seves organitzacions en un informe breu.
Referències
- DigCompEdu framework
- DigComEdu presentation
- DigCompEdu supporting material
- DigCompEdu Community
- Aligning teacher competence frameworks to 21st century challenges: The case for the European Digital Competence Framework for Educators
- The DOCENT project